ДУШЕЧАРУНКИ: новословотвір на щодень?..



Авторські новословотвори (оказіоналі́зми (авторські неологізми)) - мовленнєві одиниці, які утворюються за стандартними та новими словотвірними моделями, з характерним експресивним забарвленням та індивідуальним характером. Вони рідко переходять у щоденну (загальновживану) лексику, і в цьому полягає їх основна відмінність від загальних неологізмів. Вони, як правило, надовго зберігають забарвлення образності та індивідуальності й доречні тільки в окремих творах, де виконують певну художню функцію - є експресемами - навмисно створені (оказіональні) виражальні засоби (друга суттєва відмінність оказіоналізмів від неологізмів). Щоавда, до загальновживаного словника ввійшли такі новотвори майстрів слова, як "мрія", "майбутнє", "крок" (М. Старицького), "поступ", "чинник" (І. Франка), "незграбний", "бруд", "окремий" (В. Винниченка), " розкрилитися" (М. Рильського) та "всніжитися"
(М. Стельмаха). Індивідуально-авторські новотвори повинні бути зрозумілими, образними, органічно поєднувати у собі загальномовні й індивідуальні, суб'єктивні ознаки. 
У чарівливу днину пошанування мирлікійського Миколая, який став символом доброчинства, на уроці української мови у 2(6)-В класі спробували "вирозумити" ідіоновословотвір ДУШЕЧАРУНКИ. Вдалося пречудово, як бачите!

Псюк Юрій: "Для всіх душечарунки різні. Для когось - це якась іграшка, для когось - тепло душі, що віддають інші, для декого -  будь-які добрі справи.
Для мене - це промінчики радості та добра або маленький вчинок, зроблений для мною для чиєїсь радості. Душечарунки - це щось, що не можна побачити або почути, але воно гріє серце.
Душечарунки - це краплинки щастя в нашому серці".

Прокопюк Марта: "Кожне свято це радість, яку не можна описати словами.Таке враження, що воно не існує і водночас ходить поруч. Багато дітей на свято Миколая просять матеріальні подарунки - вони не розуміють, що насправді це не ляльки й машинки приносять щастя, а близькі люди... .Для мене найбільший подарунок - зустріч із батьками й братами, бо ж завдяки їм я можу радіти. Це і є мої душечарунки, моє натхнення".

Цяпура Богдан: "Душечарунки - це щось приємне для знайомої людини. Свято Миколая чарівне, його не можна описати словами. Надія і віра в чарівне стає правдою, в те віриться. Свято Миколая - це поєднання чарів Миколая і душі".

Петрів Софія: "Душечарунки -- це дарунки, які припали до душі...
Обійми... Мама міцно-міцно пригортає мене перед сном до себе... 
 Найбільше душедарунків отримують усі на Свято Миколая. Когось обдаровує він новою іграшкою чи телефоном... і цим матеріальним речам раді...
Найбільше радію душевному подарунку, саме цього очікую від Миколая. Але не кожен розуміє, що душедарунок - найкоштовніший. Ті, що ніколи не відчували радості, коли близькі поруч, ніколи не пізнавали справжнього істинного щастя.
Цінуймо душедарунки краще, ніж матеріальні!"

Шевченко Ярослав: "Душечарунок - це доброта серця, подарунок душі в день  прекрасний .Святого Отця. Для серця ближнього твого, світу яскравого..."

Статкевич Олександра: "Душечарунок - це душевний подарунок".   

А що думаєте Ви?..                             

Коментарі

Популярні публікації